Archive

Posts Tagged ‘eco architecture’

The condominium building at 1111 East Pike Street in Seattle offers a lively contribution to an urban environment.

03/04/2011 4 comments

 The condominium building at 1111 East Pike Street in Seattle offers a lively contribution to an urban environment. Located in a dense, walkable, transit-served neighborhood that was formerly Seattle’s “auto row,” the six-story building features panelized siding in four colors inspired by classic cars of the 1950s. With condo owners given a choice of color for the unit exteriors, those four colors combine to form a variegated patchwork.

The building was honored by the American Institute of Architects in its 2011 AIA Housing Awards. The ten multifamily and special housing projects recognized with awards range from a converted 19th-century jail in Salem, Massachusetts, to a new transitional housing campus in San Antonio, Texas. ArchitectureWeek will also publish the eight single-family homes that received 2011 AIA housing awards.

Urban Color in Seattle

The 1111 East Pike building is located in Seattle’s Pike/Pine Corridor, within walking distance of a grocery store, park, shops, and restaurants. Designed by Olson Kundig Architects, the building places 27 residential units above a ground-level retail space — occupied by a boutique cupcake shop — and two levels of underground parking.

The owner and developer, Anne Michelson, is a longtime resident of the neighborhood who sought to provide housing for people working nearby, with goals of both economic and cultural sustainability. The 39,100-square-foot (3,630-square-meter) building contains primarily “open one-bedroom” units ranging in size from roughly 600 to 800 square feet (55 to 75 square meters), and priced starting just below $240,000.

A clever, custom-designed “puzzle door” makes these compact units more adaptable. The large sliding wall panel, shaped like a wide upside-down L, modulates separation between the bedroom, kitchen, and living areas.

Simple materials and straightforward construction helped keep costs low: the condominium building at 1111 East Pike Street was built for $169 per square foot ($1,820 per square meter).

Read more…

Villa Vista in Sri Lanka

03/04/2011 Comments off

After working on a number of reconstruction projects post-tsunami in Sri Lanka, renowned architect Shigeru Ban was commissioned to build a private residence on a cliff overlooking the ocean. Built of concrete, local teak and coconut leaves, the home is a cantilevered, open-air beauty with framed views of the surrounding landscape. Shade screens and operable shutters keep out the sun and heat but encourage air to naturally flow through the open spaces.
villa vista, shigeru ban, sri lanka, local materials, coconut leaves, teak, concrete home, green design

The concrete home is located on a hilltop overlooking the ocean in Weligama, Sri Lanka, and is composed of a series of platforms accessed by stairs. A large overhanging roof covers the entire space and is built from light, water-proof, cement boards. The open-air home is further protected from the sun with woven coconut leaf sun shades crafted in a checkerboard pattern. Parts of the shade are operable allowing for increased ventilation into the space. Locally-sourced teak, formed into 80mm wide and 3mm thick strips, is also woven into a wickerwork pattern and installed on the ceiling.

 
 

Designed to take in the sights of the ocean, cliffs and jungle, the home uses the intersecting planes of the floors, walls and ceilings to frame in three different views. First is the view of the ocean seen from the jungle in the valley, which is framed by the external corridor from another existing house to this house and the roof. Second is a horizontal view of the ocean framed by the large roof and the floor. Last is the view of a cliff, which glows red at sunset, and is framed by a solid wood square frame in the bedroom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

+ Shigeru Ban

Bright Green Shipping Container Hut Welcomes Visitors to Evergreen Brickworks In Toronto

03/04/2011 Comments off

 
 
Evergreen Brickworks in Toronto is an environmental community center that has transformed the former Don Valley Brick Works factory into a showcase for urban sustainability. The mostly outdoor 12-acre site features a restored park and examples of green design, urban farming and much more. Welcoming visitors to the community center is an eye-popping, bright green hut, built from a shipping container and other reclaimed parts salvaged from the brickyard. Designed and built by Levitt Goodman Architects, the Brickworks Welcome Hut is serving as a temporary orientation center for visitors and is built with the same focus on sustainable building as the rest of the site.

For the Welcome Hut, Levitt Goodman repurposed a 20 foot shipping container and painted it bright green, which is Evergreen’s signature color. Two barn doors on either side open the space up to welcome visitors in from either direction and a bump out window box adds an interesting architectural element, not to mention a cool place to put some more plants. A scupper on the roof directs rainwater down a chain and into a rain barrel on the side of the hut.

Read more…

DOW Jones by STUDIOS Architecture

13/03/2011 Comments off

Credit: Albert Vecerka/Esto

In 2007, Rupert Murdoch’s News Corp. acquired Dow Jones, publisher of the Wall Street Journal. Within months, the announcement was made that the Wall Street Journal offices would be moving from their long-time home in the financial district to a building in midtown Manhattan, where News Corp. was based. The firm STUDIOS Architecture was hired to design the new space, which occupied 240,000 sq. ft. (22,297 m2) across five floors of a building located on the Avenue of the Americas.

With the merger of the two newsgroups, three teams were brought together: online, print, and wire services. Uniting these groups functionally, culturally, and aesthetically was the overall ambition of the design. According to the STUDIOS website, “STUDIOS was hired to meld the groups together, to facilitate faster and more efficient communication among the leaders through the planning and design of the space. A significant cultural change took place, as a new transparent and non-hierarchical environment would be created.”

Read more…

Sonnenschiff solar city emphasizes on sustainable living

12/09/2010 Comments off

Architects around the world have escalated efforts to build energy-efficient buildings that make the most of natural resources for energy and water. While some building rely on the use of solar energy to reduce grid electricity consumption, designers at Rolf Disch have created a net positive city in Freiburg, Germany that produces up to four times the amount of energy it consumes.

sonnenschiff solar city with solar panels_2

Read more…

A Solar Energy House designed by Raif Kurt, relies entirely on natural resources

12/09/2010 Comments off

solar energy house_1

The recent advancements in solar technology have reduced the cost of solar power, making designers think about new ways to make our lives self-sufficient and more eco friendly. Designer Raif Kurt came up with a new zero-energy house design that is powered entirely by renewable solar energy.

Read more…

The Guangzhou Opera House designed by Zaha Hadid

10/09/2010 Comments off

The new 70,000 sqm Opera House designed by Zaha Hadid in ,  is close to its competion stage. The Opera House includes 1,800 seats in the Grand theatre, entrance lobby & lounge, Multifunction hall, other auxiliary facilities & support premises. The main aim of Zaha Hadid is to confirm the city of  as one of Asia’s cultural centres.

Following there is a gallery of photos from the construction process of the Opera House which is almost ready to welcome Chinese citizens. Photos have been taken by Sharwe.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: